Myg, flåter, insekter og andet utøj

Der er mange insekter oppe mod nord. Der er i alle tilfælde mange, der taler om de mange myg i Finmarken. Men alt er relativt. Ifølge den Svenska Turistförening er myggeplagen på de nordlige himmelstrøg stærkt overdrevet. De mener, at de gener man har af myg, flåter og andre insekter ligger på samme niveau som i den svenske skærgård, nord for Stockholm. Men nu lader vi virkeligheden råde, bruger vores erfaring, og ser hvor slemt det er.

Myggene er mest aktiv mellem solnedgang og solopgang – det vil sige om natten. Så det er på den tid af døgnet, det tunge skyts skal sættes ind. Men før myggemidlerne tages i brug er det en god ide, at støtte sig til praktiske ting og naturens egne virkemidler.

Støvler, egnet tøj og myggenet

Den bedste beskyttelsen mod myg, flåtbid og insekter er støvler med lange skafter og tætsluttende tøj, og hvor det er særlig slemt kan myggenet være en stor hjælp. Myggenet kan imprægneres med specielle insektmidler som gør det af med insekterne. Det er ikke almindeligt i Norden, men i troperne hvor stikkende insekter ofte er smittebærer.

Et godt trick for at undgå insekter er at færdes steder, hvor der er frisk vind. Myg og andre insekter kan bedst lide at samle sig i områder, hvor der er vindstille. Lidt frisk vind har desuden den fordel, at den fjerner lugten af mennesker og især fortynder kultveilten fra udåndingsluften. Det er noget man ved tiltrækker myg og insekter. Det antages at myggene vælger sit bytte ud fra tre kriterier: kultveilten i udåndingsluften, kropslugten og farven på tøjet.

Renvasket tøj kan sløre kropslugten og hvis det kombineres med lyse farver, kan det være en fordel. Især hvidt synes de fleste insekter mindst om. Blåt derimod er fx myggens favoritfarve. I øvrigt er god kropshygiejne effektiv til at forebygge angreb af myg, fordi en svag kropslugt vil  tiltrække færre myg og insekter. En lille detalje er at undgå fodsved, som efter sigende er særligt interessant for myg.

Myggemidler med D.E.E.T

Bliver det nødvendigt at bruge et myggemiddel er det mest effektive at vælge et der indeholder det kemiske stof  D.E.E.T. (fx det svenske produkt MyggA)og bruge det effektivt. Dvs. undgå at lave striber hist og pist. Smør det omhyggeligt ud på de områder som myggene går efter – hals, håndled, og steder hvor myggene har let adgang til huden. D.E.E.T. er et rigtig effektivt stof og kan bruges af voksne. Men lad være med at bruge det til børn under tre år. Det er skrappe sager.

Produkter der indeholder D.E.E.T er svære at få i Danmark. Så forskerne bag MyggA har fundet frem til en nyt virksomt stof, PMD (p-mentan-3,8-diol), som udvindes af Eukalyptus citrodora. Det nye aktive stof bruges i den danske variant af MyggA, der også indeholder ekstrakt af planteolier fra bl. a. lavendel, geranium og roser. Kombinationen med eukalyptus ekstrakten kan gøre en myg lige så forvirret og desorienteret som D.E.E.T.

Hvidløg og Tidselolie

Men der er også andre muligheder, som er knap så skrappe. Det er en almindelig antagelse, at hvidløg virker afvisende på myg, flåter og andre insekter. Noget videnskabeligt bevis for at det virker mod myg, er der ikke. Men det koster jo ikke noget at prøve. I samme genre er der gode erfaringer med at gnide huden med blade af finmarkspors eller almindelig pors, hvis den findes i området. Der er også nogen der har gode erfaringer med tidselolie kapsler mod myg (kapsler a 500 mg koldpresset tidselolie(Carthamus tinctorius L.). Tag 2 kapsler tidselolie om morgenen og 1 om aftenen. Opdatering 2012-12-16. Vi er netop vendt hjem fra en tur til Thailand, hvor vi havde mulighed for at afprøve virkningen af "Tidselolie kapslerne". Det ser ud til at virke. Ingen af os fik myggestik i de 14 dage vi var der. Men myg var der, så det er tilsyneladende effektivt.

Citronsaft har også en god virkning mod myg. Så hvis uheldet er ude, så gnid myggestikkene med citronsaft.

B1-vitaminer

B1-vitaminer antages også  at have en effekt på stikkende insekter. Ideen er at B-vitaminer efterlader et duftspor både på huden og i udåndingsluften som bl.a. myg ikke bryder sig om. Der er ikke nogen dokumenteret virkning, men alligevel er der mange, der siger, at det har en god virkning mod stikkende insekter. B1-vitamin er et naturligt vitamin, som vi behøver, så det vil ikke skade at  prøve. Det kunne jo være, det virkede på dig.

Myggespiraler

Røgelse og andre ting som giver røg eller duft fra sig når det brænder eller opvarmes, holder myg og andre insekter effektivt borte. For dem som rejser i middelhavslandene er begrebet ”Myggemaskine” sikkert kendt. Det er et lille apparat til stikkontakten, der fordamper et blomsterekstrakt, som holder insekterne væk. Så hvis man ejer sådan et apparat, er det da også værd at prøve.

Det er almindeligt kendt, at rygere tager en ekstra cigaret eller friluftsfolk tænder bål, når man er på fisketur om sommeren. Det følger gammel skik. Især bruges bål, der tilsættes forskelligt brændsel, der afgiver røg som myggene ikke kan lide, fx tørret græs eller blade.

Pas på flåterne

I sommerhalvåret er det vigtigt at være opmærksom på flåter. Så gå tøj og krop efter hver aften. Det er altid en god ide, især efter en tur i skoven. Vend vrange ud af tøjet og se det grundigt efter for flåter. Se også godt efter om der skulle være nogle flåter, som har bidt sig fast på kroppen. Husk at jo tidligere flåten fjernes, desto mindre er der risiko for at den overfører eventuel alvorlig smitte (Borrelia).

Hvis du er blevet bidt af en flåt, og du kan se, at den har sat sig fast i huden, skal du fjerne den så hurtigt som mulig. Brug en egnet flåttang, så du er sikker på at hele flåten bliver fjernet. Nogle gange sker det, at hovedet til flåten bliver siddende i huden, og da er det vigtigt at kontakte en læge for at få hjælp.

1 kommentar:

  1. spændende læsning - kunne man ikke bruge et insektnet til at holde dem ude fx om natten? :-)

    SvarSlet